HTML

trollparadicsom

Minden kezdő, gyakorló és műkedvelő trollnak, akinek elege van a buckások trollozásától

Friss topikok

Linkblog

Archívum

In memoriam Csirke72, avagy a trolljelenség a gyakorlatban

enamel (törölt) 2010.11.06. 01:57

"Elhunyt Csirke72" olvashatjuk a nekrologon. Szép hosszú cikket írt hozzá az esemény  hírüladója, és lelkes blogtársak tucatjai rohantak oda ünnepelni.

Csirke72 sokak szerint TROLL volt. Voltak vitatható állításai, olykor megbántott másokat, és átlagon felül aktív felhasználója volt a blog.hu-nak. Szerzett jónéhány ellenséget (talán barátokat is, ki tudhatja), mindenről véleménye volt, csak írt, írt, írt... Kérdés, mennyiben ok ez a kitiltására, vagy akárki kitiltására akárhonnan.

Hogy megszegte-e a blogszabályzatot, nem tudom (egyáltalán, van blogszabályzat? Elolvasta bárki?..), az viszont majdnem biztos, hogy ő is kapott közben a pofájára eleget.

Félreértés ne essék, nem ismertem közelebbről Csirkét, egyszerűen csak érdekesnek tartom az esetét.

Mert nézzük csak meg közelebbről, hogy mi is történt valójában.

Adott egy blog.hu-hoz (vagy akármelyik másik bloghoz) hasonló felület, ahol bárki bármilyen témában közzé teheti a gondolatait, és akárki más véleményezheti azokat. Legalábbis elméletben, ugyanis az utóbbi néhány évben kinevelődött egy olyan felhasználóréteg, aki gyakorlatilag az interneten éli a mindennapjait. Blogol, kommentel, fészbúkol, iwiwezik, twitterezik, és csak az isten tudja, hogy még mit csinál. Teszi mindezt munka, szórakozás, művelődés, családi kapcsolatok, és minden egyéb helyett, amit összefoglaló néven ÉLET-nak szokás nevezni (bár ők szentül állítják, hogy csak "mellette").

Ők azok, akiknek az ezzel töltött idő mennyiségéből adódóan jóval fontosabbá válik a blogjuk, mint azt egy átlagfelhasználó várná; a blog az a hely, ahová elmenekülhetnek a világ zaja elől, ahol megfeledkezhetnek a problémáikról, ahol őket szeretik, és ahol boldogok. Ők is szeretik a blogjukat. Megszemélyesítik, egyénivé teszik, ha nem ülnek éppen gépnél, akkor is állandó beszédtéma ez náluk.

És hát ennél a pontnál bukkannak fel a TROLLOK.

TROLL az, aki az éppen aktuális témával bármilyen formában szembehelyezkedik, vagy az adott blog valamelyik törzstagja úgy gondolja, hogy éppen jó lenne valamiért céltáblának. A TROLL a törzstagok szemében ellenség, azaz AZ ELLENSÉG.

A TROLL megítélésükben valahol a pedofil, az apagyilkos, a pornóskurva és a terrorista között helyezkedik el, azaz olyan személy, akit a legnyomorultabb kommentelő is nyugodtan megvethet, sértegethet, és piszkálhat, mindezt abban a biztos tudatban, hogy a blogtársai őt ebben támogatni fogják, méghozzá a retorzió legkisebb veszélye nélkül.

Ők ezt teljes mértékben jogosnak érzik, elvégre a TROLL az, aki kirángatná őket a keservesen összevakart kis álomvilágukból, és szembesítené a valós helyzetükkel. Vagy nem szembesítené, de ha inog a szekér, szegény kicsi bloglakó akár véletlenül is kieshet, tehát ezt minden áron meg kell akadáyozni. :)

TROLLá egyébként akárki válhat, akár a trollkodás legkisebb szándéka nélkül is, pont elég, ha olyasmit mond, ami adott helyen valakinek éppen nem tetszik. Ilyenkor a bloglakókból egészen megdöbbentő indulatok törhetnek ki, amúgy általában teljesen ártatlan témák kapcsán is. (Ez így nagyon konszolidáltan hangzik, de a gyakorlatban a blogok ilyenkor leginkább egy diliház dühöngőjére szoktak emlékeztetni.)

A TROLL ezt kezdetben nem nagyon érti, vagy ha értené is, nem akarja érteni, mert úgy gondolja, hogy ennyire hülye élő, felnőtt ember nem lehet.

Megpróbálja viccel elütni az egész problémát, néha úgy tűnik, sikerül is, de aztán megjön az illető bloglakó barcsynője, kollcsinője, volt pasija/voltnője, szomszédja, önjelölt védelmezője, akik mind meg akarják mutatni, hogy ők majd jól elintézik a büdös trollt.

Ennek folyományaként kisvártatva az egész blog egy hatalmas, boldog kurvaanyázásba fullad, ahol a TROLL a főgonosz, és szegény ártatlan bloglakók a megszakadásig harcolnak ellene, egyesülvén a falkaszellem gyönyörében.

Ilyenkor az okosabb trollok továbbállnak, a butábbak maradnak, és megpróbálnak érvelni. Aztán feladják. :) Persze minden blogon akad néháy értelmesebb példány is, de az valamiért szeret oda járni, és a világért sem helyezkedne szembe a közhangulattal, legfeljebb privát üzenetben fejti ki az álláspontját. Ne kárhoztassuk érte, ő is csak esendő ember, és legalább nem a habzószájú fajtából..
Hát így megy ez.

Erkölcsi tanulság nincs, ha csak az nem, hogy minden éremnek két oldala van, és hogy az embereket néha nehéz szeretni. Sőt, vannak, akiket nem is olyan nagyon biztos, hogy kell.

***

Ha kiáltottak már ki ok nélkül TROLLnak, és szeretnéd elmesélni a sztorit, vagy valóban troll vagy, és kifejtenéd a véleményedet... esetleg csaksimán csak eleged van a blogbuckákból és abból, hogy szerintük mindenre debil vigyorral bólogatni kellene, írj a  specialofferer@gmail.com-ra.     

34 komment

süti beállítások módosítása