HTML

trollparadicsom

Minden kezdő, gyakorló és műkedvelő trollnak, akinek elege van a buckások trollozásától

Friss topikok

Linkblog

Archívum

In memoriam Csirke72, avagy a trolljelenség a gyakorlatban

enamel (törölt) 2010.11.06. 01:57

"Elhunyt Csirke72" olvashatjuk a nekrologon. Szép hosszú cikket írt hozzá az esemény  hírüladója, és lelkes blogtársak tucatjai rohantak oda ünnepelni.

Csirke72 sokak szerint TROLL volt. Voltak vitatható állításai, olykor megbántott másokat, és átlagon felül aktív felhasználója volt a blog.hu-nak. Szerzett jónéhány ellenséget (talán barátokat is, ki tudhatja), mindenről véleménye volt, csak írt, írt, írt... Kérdés, mennyiben ok ez a kitiltására, vagy akárki kitiltására akárhonnan.

Hogy megszegte-e a blogszabályzatot, nem tudom (egyáltalán, van blogszabályzat? Elolvasta bárki?..), az viszont majdnem biztos, hogy ő is kapott közben a pofájára eleget.

Félreértés ne essék, nem ismertem közelebbről Csirkét, egyszerűen csak érdekesnek tartom az esetét.

Mert nézzük csak meg közelebbről, hogy mi is történt valójában.

Adott egy blog.hu-hoz (vagy akármelyik másik bloghoz) hasonló felület, ahol bárki bármilyen témában közzé teheti a gondolatait, és akárki más véleményezheti azokat. Legalábbis elméletben, ugyanis az utóbbi néhány évben kinevelődött egy olyan felhasználóréteg, aki gyakorlatilag az interneten éli a mindennapjait. Blogol, kommentel, fészbúkol, iwiwezik, twitterezik, és csak az isten tudja, hogy még mit csinál. Teszi mindezt munka, szórakozás, művelődés, családi kapcsolatok, és minden egyéb helyett, amit összefoglaló néven ÉLET-nak szokás nevezni (bár ők szentül állítják, hogy csak "mellette").

Ők azok, akiknek az ezzel töltött idő mennyiségéből adódóan jóval fontosabbá válik a blogjuk, mint azt egy átlagfelhasználó várná; a blog az a hely, ahová elmenekülhetnek a világ zaja elől, ahol megfeledkezhetnek a problémáikról, ahol őket szeretik, és ahol boldogok. Ők is szeretik a blogjukat. Megszemélyesítik, egyénivé teszik, ha nem ülnek éppen gépnél, akkor is állandó beszédtéma ez náluk.

És hát ennél a pontnál bukkannak fel a TROLLOK.

TROLL az, aki az éppen aktuális témával bármilyen formában szembehelyezkedik, vagy az adott blog valamelyik törzstagja úgy gondolja, hogy éppen jó lenne valamiért céltáblának. A TROLL a törzstagok szemében ellenség, azaz AZ ELLENSÉG.

A TROLL megítélésükben valahol a pedofil, az apagyilkos, a pornóskurva és a terrorista között helyezkedik el, azaz olyan személy, akit a legnyomorultabb kommentelő is nyugodtan megvethet, sértegethet, és piszkálhat, mindezt abban a biztos tudatban, hogy a blogtársai őt ebben támogatni fogják, méghozzá a retorzió legkisebb veszélye nélkül.

Ők ezt teljes mértékben jogosnak érzik, elvégre a TROLL az, aki kirángatná őket a keservesen összevakart kis álomvilágukból, és szembesítené a valós helyzetükkel. Vagy nem szembesítené, de ha inog a szekér, szegény kicsi bloglakó akár véletlenül is kieshet, tehát ezt minden áron meg kell akadáyozni. :)

TROLLá egyébként akárki válhat, akár a trollkodás legkisebb szándéka nélkül is, pont elég, ha olyasmit mond, ami adott helyen valakinek éppen nem tetszik. Ilyenkor a bloglakókból egészen megdöbbentő indulatok törhetnek ki, amúgy általában teljesen ártatlan témák kapcsán is. (Ez így nagyon konszolidáltan hangzik, de a gyakorlatban a blogok ilyenkor leginkább egy diliház dühöngőjére szoktak emlékeztetni.)

A TROLL ezt kezdetben nem nagyon érti, vagy ha értené is, nem akarja érteni, mert úgy gondolja, hogy ennyire hülye élő, felnőtt ember nem lehet.

Megpróbálja viccel elütni az egész problémát, néha úgy tűnik, sikerül is, de aztán megjön az illető bloglakó barcsynője, kollcsinője, volt pasija/voltnője, szomszédja, önjelölt védelmezője, akik mind meg akarják mutatni, hogy ők majd jól elintézik a büdös trollt.

Ennek folyományaként kisvártatva az egész blog egy hatalmas, boldog kurvaanyázásba fullad, ahol a TROLL a főgonosz, és szegény ártatlan bloglakók a megszakadásig harcolnak ellene, egyesülvén a falkaszellem gyönyörében.

Ilyenkor az okosabb trollok továbbállnak, a butábbak maradnak, és megpróbálnak érvelni. Aztán feladják. :) Persze minden blogon akad néháy értelmesebb példány is, de az valamiért szeret oda járni, és a világért sem helyezkedne szembe a közhangulattal, legfeljebb privát üzenetben fejti ki az álláspontját. Ne kárhoztassuk érte, ő is csak esendő ember, és legalább nem a habzószájú fajtából..
Hát így megy ez.

Erkölcsi tanulság nincs, ha csak az nem, hogy minden éremnek két oldala van, és hogy az embereket néha nehéz szeretni. Sőt, vannak, akiket nem is olyan nagyon biztos, hogy kell.

***

Ha kiáltottak már ki ok nélkül TROLLnak, és szeretnéd elmesélni a sztorit, vagy valóban troll vagy, és kifejtenéd a véleményedet... esetleg csaksimán csak eleged van a blogbuckákból és abból, hogy szerintük mindenre debil vigyorral bólogatni kellene, írj a  specialofferer@gmail.com-ra.     

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://trollparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr252427036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosszindulatú Vászka 2010.11.06. 07:08:28

Én nem szokok senkit senem bántani, meg én is szeretem jobban tudni, de ez a csirke72 engem is irritál kissé az arrogáns stílusával. No de nincs ezzel gond, nem lehet mindenkit szeretni.

Rosszindulatú Vászka 2010.11.06. 07:31:30

Továbbá szeretnén jelezni, hogy ezt a fajta (pl.: necrolog) szeméjeskedős, posztra feszítős hiriget én ellenzem. Inkorrekt és etikátlan. A harc akkor korrekt, ha ferboksz. Így csak sárdobálás.

Aki nem szimpi, azt ki kell kerülni. Ennyi. Sztem.

LongJohnHolmes 2010.11.06. 09:33:47

Nagyszerű írás!
Éljenek a trollok a társadalom ellensúlyai!
Akik úgy kavarják fel az állóvizet, hogy belehugyoznak :)

Pacman 2010.11.06. 11:09:13

Király! Mindig röhögök, amikor tök értelmetlen dolgokon egymásnak ugranak emberek! Ez a Csirke72 azért néha nekem is sok volt.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.06. 13:29:59

Megvagy:))
Meg mindig nem erted a csirke dolgot:)
Csirke egy hazudozo, tudatlan, nagykepu nemtom ki. Az is lehet, hogy csak 16 eves kolkok szorakoztak:)

Te masfajta troll vagy. Az amit leirtal ide, egyebkent, jo stilusban(nyal-nyal). No Te olyan vagy, de csirke semmikepp:).

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.11.06. 14:12:14

Csirke72 az utóbbi félév legjobbja volt itt a blog.hun. Ezzel kár lenne vitatkozni. Termékeny, provokatív, néha önellentmondó.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.11.07. 23:49:11

@Lewyke: Abból gondolom, hogy mindegyi ktroll ilyen, vagy ilyesmi, mert a buckáék viszont ilyenek. És ezt megközelítőleg normális ember hosszú távon külön önmegerőszakolás nélkül el nem viseli. Vagy hozzájuk hülyülsz, vagy lebaszod őket, vagy otthagyod őket. Harmadik út nincs.

Hepciás 2010.11.08. 09:41:53

Szia,

A félreértések elkerülése végett, csirke72 legjobb tudomásunk szerint nincs kitiltva.
Nekünk, nekrológ blogosoknak nincs hatalmunk és még ha lenne, akkor sem élnénk ezzel a lehetőséggel. A szólásszabadság (szinte) feltétlen híveiként nem vagyunk moderáció pártiak. Azzal viszont egyetértek egy korábbi kommentelőddel, hogy troll és troll között is nagy a különbség.
Színvonalas posztod szerintem pusztán abban ment mellé, hogy csirke72 nem igazán a művelt, önfeláldozó, a mainstrime véleménnyel szembeforduló "utolsó westernhős" típusú troll.

Blogunk eddigi kb. 100-200 posztjában pusztán kettőben foglalkoztunk trollokkal, tehát nem vagyunk kifejezetten trollvadászok.

A troll is ember, nincs ezzel gond, viszont az a legkevesebb, hogy a sok-sok fikázásért olykor őt is pofánkapja egy-egy kontrafikázó poszt.

Éljen a szólásszabadság és sok sikert a blogodhoz!

Hepciás 2010.11.08. 09:42:50

@enamel:
bocs, a fentebbi kommentemet neked címeztem (volna) csak félrenyomtam.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.08. 17:20:40

"TROLL az, aki az éppen aktuális témával bármilyen formában szembehelyezkedik, vagy az adott blog valamelyik törzstagja úgy gondolja, hogy éppen jó lenne valamiért céltáblának."
"TROLLá egyébként akárki válhat, akár a trollkodás legkisebb szándéka nélkül is"

Nem lehet valakit trollá tenni. A troll szándékosan zavarja meg az illető közösség életét, direkt beleköt a többiekbe.

A csirke megszólalásaiban nem láttam a problémát, pláne nem annyit, ami a kitiktást felvetné.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.09. 06:52:22

"TROLLá egyébként akárki válhat, akár a trollkodás legkisebb szándéka nélkül is, pont elég, ha olyasmit mond, ami adott helyen valakinek éppen nem tetszik."
De igaz! Mondjuk abban az esetben mikor az illető úgy jön be, hogy egyből mindenkit elküld a búsba, akkor talán jogos is, de egyes blogokon ha meg mered kérdőjelezni az állítást, már te vagy a Sátán. :D

Xezs 2010.11.09. 22:47:20

@LongJohnHolmes: Bazmeg, ez igazán költői megfogalmazás. ha nem haragszol, én ezt mától kölcsönveszem és használni fogom.

Könnycsepp letöröl, függöny le. Taps.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.11.11. 08:02:33

Kérem szépen, mikor lesz má új poszt?

Archenemy 2010.11.11. 22:36:35

Némmá hát ez a poszt rólam szól!
Trollkodni azért kell, hogy felbaszd a hülye embereket. Ezt úgy éred el, hogy megpróbálsz mindenkit felbaszni, és az okos emberek nem fogják hagyni magukat.

A troll nem csak véletlen szembehelyezkedik az állásponttal, hanem tudatosan provokálva helyezkedik szembe a többséggel. A kapcsolatponthu-n kommunista panelproli köcsögözik, a mandíneren cigányhitler fidesznyikezik. Feministáknak előadja az asszonyverő alfahímet, hímsovinisztáknak meg az öntudatos, kellemkedő buzit. A lényeg, hogy minél több reakciót csikarjon ki, és ellenséges reakciót a legkönnyebb kicsikarni. Ez egy szórakozási forma, amúgy meg fejleszti a vitakészséget, illetve edzi az arcbőrt, és anyuka is csuklani fog folyamatosan.

Nem csak kommentekben lehet trollkodni, van, hogy egy egész blog egy nagy trollkodás, aminek az egyetlen értelme, hogy gyűlölködő kommentek szülessenek alatta. Ilyen pl. a rajottem.blog.hu , ami szándékosan ír le rettentő hülyeségeket egy banális témáról. Vagy a bthebest.blog.hu , ami az emberek utálatát használja ki a burzsuj, újgazdag, homokos idiótákkal szemben. Sajnos már mindkettő abbahagyódott.

Nem csak magyar trollok vannak, sőt. Egyesek igen magas szinten űzik a trollkodást,
www.dontevenreply.com
itt az író pl. valós hirdetésekre válaszol, először látszólag valami ártalmatlant, de a levelezés mindig egyre jobban eldurvul. Vagy pl.
www.27bslash6.com/missy.html
ez egy grafikus fazon, akinek szintén a levelezéseit követhetjük nyomon, amint a kollegáit szopatja. Pont a fönti linken konkrétan szarrá röhögtem magam.

"Finom" trollkodásnak nevezhetjük, amikor valaki ugyan nem kifejezetten provokatív vagy sérteget embereket, de olyan hülyeségeket ír be, hogy annak nincs köze a témához. Ilyen a magyarok közül pl. zsanett (aki magyar mondatokra hasonlító dolgokat szokott írni, amik talán egy szóban hasonlítanak a témára), vagy Baszom volt egy darabig ilyen (minden egyes poszt alá csak és kizárólag annyit írt, hogy "Baszom").

Nem trollkodás üzleti céllal linkeket spammelni, az spammelés.

Hát, kb. ennyit tudok róla. Trollkodni amúgy vicces.

leginkább tejből 2010.11.14. 10:04:00

@Dr. Körömlakk ®:

az én véleményem az, hogy a kakas nem hiába a franciák jelképe!

Archenemy 2010.11.15. 22:02:56

@leginkább tejből: akkor a kakasoknak alighanem Te vagy a jelképe, Theee, kötshöög!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.11.16. 13:51:56

Ez az egész troll téma egy hülyeség szerintem. Sosem fogom megérteni azt, akit felbasz néhány karakter, amit a képernyőn lát egy poszt után a kommentek között...

Itt az én történetem, még "pályafutásom" elejéről:

tudtad.blog.hu/2010/06/17/miert_moderaltak_ki_a_zolivagyok_blog_hu_rol

Engem akkor még az irritált, ha kimoderáltak. De ma már ezen is csak mosolygok. :)

Archenemy 2010.11.17. 10:44:48

@bogancs: Te meg alighanem egy kurva nagy fasz vagy, kisfiam!

Archenemy 2010.11.17. 10:46:58

Na tehát most bemutattam a trollkodást. Ez egy fantáziátlan, alpári fajta, de néha az egyszerű módszerek jók. És bárhol alkalmazható, csak kopipészteled a különféle blogokba!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.11.19. 22:15:25

Itt egy érdekes cikk.

index.hu/kultur/eletmod/2010/11/19/egy_dunantuli_troll_elete/?rnd=968

Könnyen le lehet nyomozni: Döglött Guminyúl

A vicces az, hogy nekem más kép rajzolódik ki róla, ha a Szily-cikket olvasom a kiragadott idézetekkel, és más, ha végigpörgetem a hozzászólásokat a saját környezetükben. Tanulságos!

A végén nagyon jó a szinonímagyűjtemény a sunáz-ra. :)

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.12.03. 13:05:00

Enamel, nem pörgeted túl a blogodat, ahogy nézem...

@Archenemy:
Te sunyi gecó, ezt szándékosan csináltad!
Amúgy jókat linkolsz, hogy rohadnál meg!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.01. 23:36:15

Erre a blogra kívánkozna a linkelt poszt, de ha ló nincs...

nivo.blog.hu/2011/01/01/a_troll_eve_volt_a_tavalyi_1
süti beállítások módosítása